WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.DS DRIVA

Fra WikiStrinda
Revisjon per 23. apr. 2017 kl. 12:01 av Jan H (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
Driva i 1928. Foto: Anders Beer Wilse
D/S Driva ble bygget av Trondhjems mekaniske Værksted (byggenr. 138) i 1909 for Nordmør Dampskibselskab i Kristiansund. Båten var i perioden 1909-1950 et kystruteskip og postskip i kystrutefart på Nordvestlandet og Dampskipsruten Kristiansund-Trondheim. Skipet havnet i begivenhetenes sentrum da den norske gullbeholdningen ble evakuert til England etter det tyske angrepet på Norge i 1940.

Båten var 326 bruttotonn, 136,9 fot lang, 21.2 fot bred, 9.6 fot dyp og fikk en trippel ekspansjonsmaskin på hele 550 hestekrefter som ga henne en fart på 13 knop. D/S Driva var trolig den raskeste dampbåten i fjordtrafikken gjennom hele dampskipsperioden. Med plass til 345 passasjerer var hun i alle år møreselskapets beste skip. 1. juni 1920 ble eierselskapet fusjonert inn i Møre Fylkes Ruteselskap, Molde.

1. juni 1920: Eierselskapet fusjonerte inn i Møre Fylkes Ruteselskap, Molde. Fortsatte i samme rute.

Den 29. april 1940 fraktet D/S «Driva» deler av Norges gullbeholdning på 48,8 tonn. Gullbeholdningen skulle egentlig fraktes av den britiske krysseren HMS «Glasgow» fra Molde til England sammen med Kongen og regjeringen, men på grunn av kraftige bombeangrep på Molde måtte krysseren forlate Molde før alt gullet var lastet. Molde sto i brann da «Driva» lastet og avgikk med Tromsø som mål. Neste dag ble «Driva» angrepet av tyske fly og fikk så store skader at skipet måtte landsettes ved Ramsvika på Visnes i Eide på Nordmøre. Gullasten ble der lastet over i lastebiler og ført til Gjemnes hvor den ble overført til 5 mindre fiskefartøy og senere til 2 andre fartøy før den ankom Tromsø 9. mai 1940. «Driva» ble senere hevet og reparert.

I 1947 endret eierselskapet navn til Møre og Romsdal Fylkesbåtar, Molde. I 1950 ble båten tatt ut av ruten og opplagt som reserveskip. Mars 1956: Solgt til Br. Anda, Hundvåg i Stavanger for opphugging.


Kilder

  • 1. Trøndelags bygder i tekst og billeder. O.J. Johansen 1945
  • 2. Olaf T. Engvig. Gamle Dampen - rutebåter på Trondheimsfjorden
  • 3. Wikipedia