WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gjensyn med speiderhytta i Estenstadmarka

Fra WikiStrinda
Revisjon per 9. jan. 2021 kl. 09:53 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Strinda den gang da
Gjensyn med speiderhytta i Estenstadmarka
Gjensyn med speiderhytta i Estenstadmarka
Årbok for
Strinda historielag
2019
Sidetall 3
Forfatter Tor Hernes
Overskrift Gjensyn med speiderhytta i Estenstadmarka
3 stikkord Speiderhytte
Estenstadmarka
Lomtjønna

I 1945 var Norge sterkt nedslitt av fem års okkupasjon, men i Strinda og Trondheim som mange andre steder i landet var det ved frigjøringen mange bygninger, materiell og installasjoner som tyskerne hadde latt stå igjen etter seg. Mye av dette ble tatt i bruk, og lite ble kastet eller revet i en tid som i flere år framover skulle komme til å bli kjennetegnet blant annet av mangel på byggematerialer.

Ungdommen var blitt vant til å klare seg selv under krigen, i en tid med mørklegging, mange slags forbud og uten tilbud om fritidsaktiviteter, verken idrett eller speiding. Tor Hernes forteller i denne artikkelen om tre kamerater ved Strinda kommunale høgre almenskole som i 1945 skaffet seg materialer fra en tyskerbrakke i Skyåsvegen, fraktet planker og vinduer på ryggen, og brukte dem til å bygge en speiderhytte nord for Lomtjønna i Estenstadmarka.

I 2019 fant Tor Hernes tilbake til stedet, og til restene av hytta. Artikkelen dokumenterer med kart og bilder situasjonen både den gang og i dag, til glede for andre som kan få lyst til å valfarte til stedet.


Artikkelen er på 3 sider og viser 3 bilder


Ønsker du å bestille årboka? Gå da til: [1]