WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «Helgeseter kloster»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
(15 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Elgesæter kloster''' ble bygget på Elgeseter i Strinda omtrent år 1170
[[Bilde:Seglhelgeseter.jpg|thumb|Helgeseter klosters segl<br><small>Foto: Strinda bygdebok</small>]][[Bilde:Helgeseter kloster...jpg|thumb|Helgeseter kloster. Skisse Steinar Berg]]'''Helgeseter kloster''' ''Monasterium «Sanctæ Sedis''» var et augustinerkloster som lå der bydelen [[Elgeseter]] i Trondheim er idag. Klosteret var anlagt nær Nidarosdomen (på skrå på den annen siden av [[Nidelva]], og ved en bro som førte over elva), noe som gjorde det lettere for augustinerne å oppfylle den oppgaven som flere av dem hadde: å utgjøre en stor del av korherrene ved domkirken.


Navneforvanskningen ''Helgeseter'' er en direkte oversettelse av ''Sancta Sedes'', det hellige sete.


[[Bilde:Elgeseter kloster.jpg|Elgesæter kloster]]
Klosteret ble grunnlagt senest av erkebiskop [https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%98ystein_Erlendsson Øystein Erlendsson] i 1183. Det ble nedlagt ved reformasjonen (1537), og bygningene brant ned i 1564. Den gamle prior bodde i klosteret frem til 1546, da superintendenten (daværende ord for en luthersk biskop) for bispedømmet Nidaros flyttet inn.


[[Hertug Skule jarl]] ble i mai 1240 drept utenfor dette klosteret. Han ble først angrepet av Birkebeinerne i Nidaros, men rømte, og etter et par dager dro han til klosteret. Birkebeinerne satte fyr på klosteret, Skule måtte rømme ut, og ble så hogd til døde. Skules sønn, Peter, ble også drept her.


[[Kategori:Strindas historie]]
Etter 1606 ble klosteret benyttet som steinbrudd. Det finnes i dag ingen levninger etter klosteret. [[Klosterdalen]] ligger på samme sted.


Klosteret hadde en avlsgård, [[Elgeseter gård]], som ligger noe lenger mot øst i daværende [[Klostergata]].
==Se også==
*Artikkelen [[Bakke kloster]] og [[Elgeseter kloster]] i årbok 2016 Strinda den gang da.


Opplysningene er hentet fra boka "Ei norsk bygd gjennom 4-5000 år", som ble utgitt av Strinda historielag i 1953. Forfatter var skoleinspektør H.N. Osnes.
== Interne lenker ==
*[http://www.strindahistorielag.no/Wikibilder/bind%202%20s30-42-red.pdf Strinda bygdebok 2]
 
 
[[Kategori:Strindas historie]][[Kategori:Nidarosdomen]]
[[Kategori:kirker og geistelighet]]
[[Kategori:Øya]]
[[Kategori:Hendelser i mai]]

Revisjonen fra 17. nov. 2016 kl. 19:20

Helgeseter klosters segl
Foto: Strinda bygdebok
Helgeseter kloster. Skisse Steinar Berg

Helgeseter kloster Monasterium «Sanctæ Sedis» var et augustinerkloster som lå der bydelen Elgeseter i Trondheim er idag. Klosteret var anlagt nær Nidarosdomen (på skrå på den annen siden av Nidelva, og ved en bro som førte over elva), noe som gjorde det lettere for augustinerne å oppfylle den oppgaven som flere av dem hadde: å utgjøre en stor del av korherrene ved domkirken.

Navneforvanskningen Helgeseter er en direkte oversettelse av Sancta Sedes, det hellige sete.

Klosteret ble grunnlagt senest av erkebiskop Øystein Erlendsson i 1183. Det ble nedlagt ved reformasjonen (1537), og bygningene brant ned i 1564. Den gamle prior bodde i klosteret frem til 1546, da superintendenten (daværende ord for en luthersk biskop) for bispedømmet Nidaros flyttet inn.

Hertug Skule jarl ble i mai 1240 drept utenfor dette klosteret. Han ble først angrepet av Birkebeinerne i Nidaros, men rømte, og etter et par dager dro han til klosteret. Birkebeinerne satte fyr på klosteret, Skule måtte rømme ut, og ble så hogd til døde. Skules sønn, Peter, ble også drept her.

Etter 1606 ble klosteret benyttet som steinbrudd. Det finnes i dag ingen levninger etter klosteret. Klosterdalen ligger på samme sted.

Klosteret hadde en avlsgård, Elgeseter gård, som ligger noe lenger mot øst i daværende Klostergata.

Se også

Interne lenker