WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Hommelvik 1850 - 1890

Fra WikiStrinda
Revisjon per 14. sep. 2008 kl. 20:49 av Jan (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Hommelvik''' var inne i en sterk vekstperiode fra 1850 til Malvik ble egen kommune i 1891. Flere menn, både utenbygds og innenbygds, anskaffa grunn i Hommelvik for å legge industri der...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Hommelvik var inne i en sterk vekstperiode fra 1850 til Malvik ble egen kommune i 1891. Flere menn, både utenbygds og innenbygds, anskaffa grunn i Hommelvik for å legge industri der. I perioden 1850-1890 var Lauritz N. Jenssen ved Hommelvikens Spinderi, Ole T. Wiig ved skipsverft ved Nygårdlen, Lars Halvorsen fra Gjerdrum ved teglverket, proprietær Weidemann fra Kristiania med sagbruksdrifa på Kielland-bruket, Edvard Bratt fra Trondheim som drev utskiping/ Brattkaia, L.P. Johansen fra Bergen som bygde Merakerkaia, drev utskiping og Jemtlandsbruket, Lewis Miller fra Skot¬land som drev Millerbruket med foredling og utskiping og industrimenn fra Stockholm som kjøpte Nygården (Os-Hommelvikens kopparvark) med på å gjøre Hommelvik til ei stor industribygd.

Innenfor bygda var det i Hommelvik innflytelsen fra Trondheim gjorde seg mest gjeldende. Her var det stoppested for togene på Merakerbanen, her gikk hovedveien fra Trondheim til Innherred og herfra gikk veien til Selbu via Mostadmark. Trafikken på fjorden var også viktig.

Mellom 1865 og 1890 vokste folkemengden i Malvik fra 1956 til 2503, mesteparten av økninga tok Hommelvik seg av, noe som hadde sin hovedårsak i industri-reisinga. Dette er en av flere grunner til bygdas vekst og at byen rykka nærmere.


Industri i Hommelvik

Kilder

  • 1. Malvik bygdebok bind IV. Utgitt av Malvik kommune 1993