WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kjøttkake

Fra WikiStrinda
Revisjon per 17. mar. 2009 kl. 21:16 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjøttkaker

Kjøttkake(r) er norsk tradisjonsmat av ypperste klasse og vil fremdeles slåss godt med fårikål i kampen om posisjonen som nasjonalrett.

Basis for kjøttkakene er kjøttdeig. Den eltes, spes, krydres, formes til kaker og stekes i panne for så å surre i brun saus frem til servering. Kjøttkaker serveres tradisjonelt sammen med kokte poteter og med erte- eller kålstuing samt tyttebærsyltetøy som fast følge.

Mens kjøttdeigen er udiskutabelt nødvendig, kan hva som ordentlige kjøttkaker ellers skal inneholde være gjenstand for uendelige meningsutvekslinger. Salt og pepper kan de fleste enes om. Mens ingefær og/eller muskat er både tiljublet og omstridt på samme måte som mengden av potet- (eller hvetemel) samt bruk av løk, kavring, brødrasp, egg, melk eller vann i deigen? Om man enes om ingrediensene, kan man fortsette diskusjonen om mengdene. En komplett, norsk oppskriftssamling ville sannsynligvis inneholde like mange variabler som en halv folketelling.

Mens kjøttkaker opprinnelig kan betraktes som hverdagsmat, kan hjemmelagde kjøttkaker i tidens travelhet i mange hjem være forfremmet til helge- og søndagsmat. Kjøttkakene har en forfinet slektning i karbonadekakene og en nær slektning i medisterkakene.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Kjøttkake» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.