WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «Krigsfangeleiren ved Strindheim Hageby»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Der Strindheim Hageby nå ligger, ble det under 2. verdenskrig etablert en stor krigsfangeleir med vesentlig russere. Hver morgen gikk de etter daværende riksvei 50 i flere kolonnerned...)
 
 
(5 mellomliggende revisjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Der [[Strindheim Hageby]] nå ligger, ble det under 2. verdenskrig etablert en stor krigsfangeleir med vesentlig russere. Hver morgen gikk de etter daværende riksvei 50 i flere kolonnernedover til Nyhavna for å arbeide på ubåtbunkerne [[Dora]] 1 og Dora 2. Forflytningen til fots var selvsagt sterkt bevoktet av tyske soldater. De gikk i sine sovjetiske uniformer som etter hvert ble
Der [[Strindheim Hageby Borettslag]] nå ligger, ble det under 2. verdenskrig etablert en stor krigsfangeleir med vesentlig russere. Hver morgen gikk de etter daværende riksvei 50 i flere kolonner nedover til Nyhavna for å arbeide på ubåtbunkerne [[Dora]] 1 og Dora 2. Forflytningen til fots var selvsagt sterkt bevoktet av tyske soldater. De gikk i sine sovjetiske uniformer som etter hvert ble
sørgelig slitt, og skotøyet fikk enda dårligere beskaffenhet. Leirene var elendige, så utøy og sykdommer var utbredt.
sørgelig slitt, og skotøyet fikk enda dårligere beskaffenhet. Leirene var elendige, så utøy og sykdommer var utbredt.


Til Norge ble det tvangssendt hele 84 000 russiske rødegardister som var tatt til fange på østfronten i tidsperioden
22. juni 1941 til freden i 1945.
Det ble tidlig lagt planer for hjemsendelsen av de 13 000 sovjetiske krigsfanger som var i Trondheimsområdet, og
allerede den 13. juni gikk den første togtransporten i kuvogner over Storlien til Luleå, Gävle og Sundsvall. Russland
skulle selv sørge for videre transport.Hver dag kunne det gå tog med omlag 800 sovjetrussiske fanger fra Trondheim
stasjon.
== Kilde ==  
== Kilde ==  


Linje 8: Linje 17:




[[Kategori:2.verdenskrig]]  
[[Kategori:2.verdenskrig]][[Kategori:Fortellinger fra 2.verdenskrig]]
 
[[Kategori:1941]]
 
==Eksterne lenker==

Nåværende revisjon fra 3. des. 2015 kl. 16:59

Der Strindheim Hageby Borettslag nå ligger, ble det under 2. verdenskrig etablert en stor krigsfangeleir med vesentlig russere. Hver morgen gikk de etter daværende riksvei 50 i flere kolonner nedover til Nyhavna for å arbeide på ubåtbunkerne Dora 1 og Dora 2. Forflytningen til fots var selvsagt sterkt bevoktet av tyske soldater. De gikk i sine sovjetiske uniformer som etter hvert ble sørgelig slitt, og skotøyet fikk enda dårligere beskaffenhet. Leirene var elendige, så utøy og sykdommer var utbredt.

Til Norge ble det tvangssendt hele 84 000 russiske rødegardister som var tatt til fange på østfronten i tidsperioden 22. juni 1941 til freden i 1945.

Det ble tidlig lagt planer for hjemsendelsen av de 13 000 sovjetiske krigsfanger som var i Trondheimsområdet, og allerede den 13. juni gikk den første togtransporten i kuvogner over Storlien til Luleå, Gävle og Sundsvall. Russland skulle selv sørge for videre transport.Hver dag kunne det gå tog med omlag 800 sovjetrussiske fanger fra Trondheim stasjon.


Kilde

  • 1. Thorleif Eggen. Årbok for Strinda historielag 2008