WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nøstepinne

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Nøstepinne 1.jpg
Nøstepinne 2.jpg
Nøstepinne 3.jpg

Nøstepinner er ca. 15 cm lange, og vanligvis er de laget av bjørk. Den ene halvdelen er glatt, mens den andre er utskåret. På den glatte enden ble garnet vundet opp mens den venstre hånden holdt om den utskårne delen. Garnet ble vundet opp fra hespetreet eller rokkespolen. Nøstet fikk hull i midten. Slike garnnøster hadde den fordelen at garnet kunne brukes både innenfra og utenfra, og dette ble utnyttet når man hadde bruk for dobbelt tråd. En annen fordel med hullet var at nøstet tørket raskere enn hvis det ble lagt i damp for å få ut tvinnet i tråden.

Mange nøstepinner er uthulet i grepsdelen. Ofte var det 3-4 trekuler inne i pinnen. De ble skåret ut av det uthulte treet. Å skjære en nøstepinne med kuler i er litt av et karstykke. Men de nøstepinnene som har skråstilte åpninger, kan legges i vann og vris opp, og så kan en putte trekulene inni, et snekkertips mange ikke kjenner til. Å få seg en ektemann som var hendig, var viktig i tidligere tider; da de fleste yrker krevde allsidighet og manuelle ferdigheter. Det er sagt at lyden fra de løse kulene skulle avsløre om tjenestejentene tok pauser i arbeidet oftere enn de burde.

Nøstepinnene var også populære barneleker.


Kilde

  • Harald Kolstad: «Gamle redskaper. Små antikviteter»
  • Bilder fra Ragnhild Dahl