WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nyhavna bombes

Fra WikiStrinda
Revisjon per 27. mai 2010 kl. 19:57 av Jan (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Flying Fortress

Lørdag 24. juli 1943 lettet 309 B-17 Flying Fortress fra den 8. amerikanske luftflåte fra sine baser i

England. De fleste satte kursen mot Herøya og Bergen, men 41 av de flyvende festningene var blitt utstyrt med ekstra drivstofftanker og la ut på der lengste toktet amerikanske bombefly hadde foretatt så langt. Deres måI var Nyhavna i Trondheim. Ener at de første gang var blitt observert kl. 11.20 sørvest for Stavanger, ble de fulgt av tysk flykontroll langs kysten. Jagerfly ble sendt opp fra Sola og Herdla utenfor Bergen, men en formasjon med godt bevæpnede festninger utgjorde et så vanskelig mål at angrepene var uten resultat. De amerikanske flyene fløy derfor inn over land ved Sognefjorden, og fortsatte uanfektet nordover. Også fra Gossen ved Molde sendtee tyskerne opp jagerfly, men uten resultat.

I Trondheim var der skyfritt sommervær, da den tyske flykommandoen iverksatte flyalarm klokken 13.37. Åtte minutter senere gikk flya larmen ute i byen. Samtidig begynte røykleggingen av byen både fra røykleggere i land og fra båter på fjorden. I mellomtiden hadde amerikanerne kommet inn over Hitra, blitt beskutt fra Tarva, og fløyet inn over byen i 7 000 meters høyde. I Trondheim ble de møtt av et tett tåketeppe, men Munkholmen var synlig, og der samme var radiomastene på Tyholt, samt den store krana på Nyhavna. Konturene ellers var sa klare ar der ikke var noe til hinder for presisjonsbombing. Derimot resulterte tåkeleggingen i at de fleste av de tyske luftvernbatteriene ble blindet, kun batteriene på Munkholmen og Ladehammeren hadde sikt. De øvrige batteriene kunne bare skyte på måfå. 11 jagerfly hadde letter fra Lade flyplass, men også disse ble hindret av den effektive røykleggingen. I tillegg ble radiosenderen på flyplassen, som skulle lede flyene, truffet og ødelagt. Der kom til luftkamper, men uten store tap. En tysk jagerflyger ble lettere skadd, og noen av f1yene fikk småskader. De 41 flygende festninger returnerte alle til England, kun med mindre skader. De amerikanske flyene hadde kommer inn over byen i to formasjoner fra klokken 14.14, og sluppet tilsammen 316 bomber, hver på 250 kilo. På bakken var skadene omfattende. Alle de seks verkstedene på Ladehammerkaia var ødelagt, Krigsmarinearsenalets hovedkvarter på Vinmonopolet var utbrent, og det var store skader på anlegg over Ladehammeren.

43 bomber hadde rammet norsk sivilt område. Gassverket var totalskadet, og bomber hadde falt så langt østover som Bromstad og Charlottenlund. I alt 31 tyskere og 8 norske sivile mistet livet i flyangrepet. Noen av de omkomne nordmennene var i tysk tjeneste, men to av dem, et ungt par, var blitt drept da Villa Heimhug på Charlottenlund fikk en fulltreffer. Ellers gikk det hardt utover boligstrøkene på Lade, Rønningsletta og Charlottenlund. Pa havna hadde bombene senket en slepebåt, en ubåt (U-622), og skadet en tysk jager.


Kilde

  • 1. Knut Sivertsen. Trondheim i sjøkrigens tegn. Trondheim havn 1940-1945.
  • 2. Wikipedia


Eksterne lenker