WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


POLITIETS VÅPEN - Fra morgenstjerne til moderne automatvåpen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Politiets våpen - forside

Norsk Politihistorisk Selskap (NPHS) lanserte boken «POLITIETS VÅPEN - Fra morgenstjerne til moderne automatvåpen» ved Kripos 14. november 2017. Dette er bok nr. 2 om politiets hjelpemidler. Boken omhandler perioden fra 1200-tallet til 2017.

Forfatter av boka er Magnar Skaret – som er pensjonert politioverbetjent fra Strinda i Sør-Trøndelag og som har innehatt en rekke viktige stillinger og posisjoner i politiet.

Forfatteren begynner med begynnelsen, og går helt tilbake til 1276. Han forteller om vektere, bygdevektere og lensmenn, og trekker det hele gjennom historien helt frem til våre dager.

Skaret skriver også inngående om hvorfor bevæpning i politiet er nødvendig, og trekker frem fire ulike scenarier: kriminelle, arbeidskonflikter, kald krig og terror. Det første politiet i Christiania hadde en hvit kjepp med byens våpenskjold i den ene enden som datidens våpen. Den hvite kjeppen var også et tegn på politifolks verdighet, og politimester Mathias Hansen Stub kan ikke ha vært så lite stolt da han delte ut kjeppen til sin lille politistyrke. Året var 1744.

Boken er på 508 sider og trykket i praktbok format. Den kan bestilles på www.nphs.no, alternativt via e-post post@nphs.no, eller vanlig brev.

Jørn-Kr. jørgensen i bladet Politipensjonisten forteller:

«Det skal mer enn ei kule til en trønder» Magnar Skaret med bok om politiets våpenhistorie'

Ikke noe annet eller noe mindre enn en murstein av en bok og vel så det, foreligger denne høsten fra politipensjonist Magnar Skaret. «Fra morgenstjerne til automatvåpen» heter årets bok som rett og slett tar for seg politiets våpen gjennom tidene.

Årets bok er like stor og omfangsrik som Skarets forrige bok om politiets sambandshistorie - «Fra varde til SMS», og årets bok skiller seg ikke i omfang fra denne. Det er imponerende.

Årets bok er, som den forrige, utgitt av Norsk Politihistorisk Selskap som ved utgivelse av disse bøkene har gjort et løft som savner sidestykke i norsk politihistorie. Å skrive både om samband, og ikke minst de ulike våpen, er en vitenskap – faktisk – det skal både tålmodighet og interesse til for å sette seg inn i. Det er et hav å øse av, og nettopp dette gjør oppgaven vanskeligere enn lett, for det er mye å finne ut av og mye å holde styr på. Men Magnar Skaret har gjort det, og så langt vi kan bedømme, er både bok og illustrasjoner av ypperste kvalitet og klasse. Både «Fra varde til SMS» og «Fra morgenstjerne til automatvåpen», er å se på som kildeverk både hva gjelder politiets materiell – samband og våpen. Det er to meget nyttige bøker for den som trenger det.

Magnar Skaret – som er pensjonert politioverbetjent fra Sør-Trøndelag og som har innehatt en rekke viktige stillinger og posisjoner i politiet – begynner med begynnelsen, og går helt tilbake til 1276. Han forteller om vektere, bygdevektere og lensmenn, og trekker det hele gjennom historien helt frem til våre dager. Det er imponerende, og like mye politihistorie som våpenhistorie. Ingen har skrevet tilnærmelsesvis en slik bok tidligere, så her er det bare å begynne og bla og lære.

Skaret skriver også inngående om hvorfor bevæpning i politiet er nødvendig, og trekker frem fire ulike scenarier: kriminelle, arbeidskonflikter, kald krig og terror. Skaret gjør dette på sin måte, og gir det et perspektiv som gjør at folk flest forstår det. Det er nesten morsomt å tenke på at det første politiet i Christiania hadde en hvit kjepp med byens våpenskjold i den ene enden som datidens våpen. Den hvite kjeppen var også et tegn på politifolks verdighet, og politimester Mathias Hansen Stub kan ikke ha vært så lite stolt da han delte ut kjeppen til sin lille politistyrke. Året var 1744.

På 500 sider forteller Magnar Skaret om dette og mye mer. Boken er breddfull med bilder av ulike våpen og våpen brukt i ulik sammenheng. Det er en oppsjø av instrukser, forklaringer og historier – alt er sydd sammen med et enkelt og greit språk, som gjør det mulig for oss alle å sette seg inn i også denne viktige delen av politihistorien.


Magnar Skaret har i noen år i tillegg til alt annet, også vært formann i Norsk Politihistorisk Selskap. Med sine to bøker har han levert meget verdifulle bidrag til norsk politihistorie generelt og spesielt.

Munnhellet sier at «Det skal mer enn ei kule til en trønder». Magnar Skaret har levert en bok som står til seks blank – eller ni eller ti. La det bli årets gave til deg selv!

Jørn-Kr. Jørgensen


Kilder

  • Norsk Politihistorisk Selskap