WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Paul Due

Fra WikiStrinda
Revisjon per 23. jul. 2015 kl. 07:20 av Jan (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Due

Paul Due (født 13. august 1835 i Kristiansand, død 26. februar 1919 i Kristiania) var en norsk arkitekt og regnes som en typisk representant for hannoverskolen, sammen med Bernhard Christoph Steckmest som han arbeidet sammen med i årene 1870–1890.

Han er utdannet innen ingeniørvitenskap fra Hannovers Polytechnikum i årene 1852–56. De første årene etter at han var ferdig med studiene, oppholdt han seg i USA og arbeidet ved forskjellige kontorer der. Blant annet arbeidet han med befestninger for Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Da han kom tilbake til Norge i 1865, tegnet han 23 bygninger i Drammen etter at byen var rammet av en stor brann i 1866.

I 1870 ble samarbeidet med Steckmest innledet i firmaet Due & Steckmest, hvor det ofte var Steckmests oppgave å utføre de tegningene, mens Due hadde det administrative ansvaret og arbeidet med byggesakene. I denne perioden sto de for oppførelse av en rekke kjente bygninger i Kristiania.

Etter at samarbeidet med Steckmest ble avsluttet, var han i årene 1891–1910 knyttet til NSB som jernbanearkitekt. Han har blitt tilegnet å ha tegnet mer enn 2 000 bygninger i tilknytning til utbyggingen av det norske jernbanenettet, men dette tallet er nok for høyt da sønnen Paul Armin Due også står for en rekke av disse, særlig fra tidsrommet 1900-1910. Due tegnet ulike typer stasjoner, både i tre og mur, og i ulike stiler, herunder sveitserstil, dragestil og jugend, særlig til Solørbanen, Gudbrandsdalsbanen, Setesdalsbanen, Brevikbanen, Ofotbanen og Gjøvikbanen. Et av hans mest kjente bygninger fra denne tiden er Hamar stasjon fra 1896.

Kilder

  • Wikipedia
  • Adresseavisen 23.7.2014

Eksterne lenker