WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Peder Anker Bachke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Peder (Per) Anker Bachke (1.5.1916 i Strinda - 7.8.1988 i Oslo) var sønn av Fritz Martin Bachke (12.5.1885 i Strinda - 28.01.1941) og Nanna Løchen (15.7.1891 i Bergen - 15.12.1943 i Trondheim). Gift med Karin Ragnhild Aubert (11.6.1917- 20.3.1988). Barn: Knut Bachke. Bror til: Knut Anker Bachke (1914-1986).

P.A. Bachke & Co ble startet av Per Anker Bachke i 1939, rett før andre verdenskrig brøt ut. Det viktigste PAB arbeidet med før og under krigen var leketøy fra Tsjekkoslovakia.

I 1947 - for 65 år siden - solgte PAB sin første verktøymaskin, en dreiebenk fra TOS, og det ble fort mange flere, både dreiebenker, fresemaskiner, borverk og presser.

- Kommunistene hadde overtatt makten i Tsjekkoslovakia, og med sin trang til å sentralisere ble all eksport av de fleste varene, inkludert verktøymaskiner, sentralisert gjennom et eksportfirma som PAB fikk enerett til å representere i Norge, fortsetter Knut Bachke.

Og med tilgang til nesten alle typer verktøymaskiner fra den samlede Tsjekkiske maskinindustri startet en eventyrlig utvikling. Etter krigen var det ikke så mye snakk om å selge som å få tak i nok varer, og snart var PAB en av de største på verktøymaskiner i Norge.

Etter hvert kom det også andre leverandører, bl.a. fra Tyskland, Italia og Spania. PAB har vært flinke til å velge gode leverandører noe lange relasjoner viser. TOS HULIN og MAS Kovotsvit har vært PAB's leverandører siden 1947, Juaristi i Spania fra 1960.

PAB, som hadde endret navn til P.A. Bachke Maskin AS, samarbeidet tett med Maskin K.A. Bachke AS i Trondheim (eid av Per Anker's bror Knut Anker Bachke), og de to solgte de samme maskinene i Norge, Per Anker Bachke i sør- og Øst-Norge, Knut Anker Bachke i vest- og nord- Norge.

Begge firmaene solgte verktøymaskiner, platemaskiner, sager, måleverktøy og metall, alt rettet mot norsk mekanisk industri, og var blitt store, kanskje for store for et såpass lite marked som det norske.

I 1980 besluttet de to firmaene å slå seg sammen til et som fikk navnet Bachke Maskin AS.

Dessverre oppstod det snart uenighet mellom eierne om veien videre, og denne uenigheten var såpass fundamental at firmaene skilte lag igjen allerede i 1984.

Kilde

  • 1. Trondheimsbasen 2014
  • 2. Gravminner i Norge
  • 3. Nettsted Maskinregistret

Eksterne lenker