WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Peter Andreas Blix

Fra WikiStrinda
Revisjon per 23. jul. 2015 kl. 07:14 av Jan (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
Peter Andreas Blix
Peter Andreas Blix (født 4. november 1831 i Frederiksvern (Stavern), død i Vik i Sogn 31. januar 1901) var arkitekt og ingeniør. Han var utdannet i Hannover og Karlsruhe i Tyskland i perioden 1851–1855.

I perioden 1856-1863 arbeidet han i Kanalvæsenet med utbygging av kanaler og elver, herunder bygninger i tilknytning til disse. Senere slo han seg ned i Bergen og ble etterhvert privatpraktiserende arkitekt. Her arbeidet han blant annet med restaureringen av Bergen domkirke. Han har tegnet en rekke villaer i Bergen, blant annet Moldegaard villa i Os kommune.

Blix er også kjent som jernbanearkitekt, hvor han blant annet har tegnet stasjonsbygningene langs Østfoldbanen, hvor særlig stasjonsbygningene i nygotisk, pusset tegl som Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden er de mest kjente. Ranheim Jernbanestasjon og Hommelvik Jernbanestasjon er tegnet av Peter Andreas Blix.

Senere tegnet han også stasjoner på Rørosbanen, Meråkerbanen, Dovrebanen og Jærbanen.

Blix var en aktiv bidragsyter til Fortidsminneforeningen, hvor han blant annet bidro med midler til å kjøpe middelalderkirken i Moster. I 1890-årene arbeidet han med rehabiliteringen av Akershus slott og festning.

Blix var sentral i restaureringen av Hopperstad stavkirke og Hove kirke i Vik i Sogn og Fjordane. Han er gravlagt i Hove kirke.

Det var Blix som i 1874 tok initiativet til stiftelsen av Den norske ingeniør- og arkitektforening, som i dag er videreført i Tekna.

Kongen utnevnte 21. januar 1896 Blix til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden «for fortjenstfuld kunstnerisk Virksomhed».

Kilder

  • Wikipedia
  • Adresseavisen 23.7.2014

Eksterne lenker