WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Reidar Kvaal

Fra WikiStrinda
Revisjon per 6. sep. 2014 kl. 16:17 av Jan (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Reidar Kvaal''' <blockquote> Kvaal og Langholen hadde vært i England og fått militær opplæring der. Spesielt hadde de fått øvelse med sikte på å operere bak fiendens linje...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Reidar Kvaal


Kvaal og Langholen hadde vært i England og fått militær opplæring der. Spesielt hadde de fått øvelse med sikte på å operere bak fiendens linjer og utføre sprenging og sabotasje på motpartens transportlinjer. De var med på å sprenge Rørosbanen natten til 31. desember 1944. Vi fikk se våpenlager. Der lå rifler, maskingevær, pistoler, handgranater og dessuten ammunisjon til våpna. På denne første turen gikk vi med tre bører fram til ei høyløe i Sevaiøyene. Det viste seg etter hvert at det ble mange tunge bører, og vi la planer om å kjøre innover med hest for å få det unnagjort før vinteren kom. En slik tur var tilrettelagt og kamuflert som tur til Storlia for å kjøre fram ved der. Men hindringer kom i veien, så turen ble aldri utført. Resultatet ble som kjent at tyskerne overtok og ordnet transporten.

I etterkrigstida gjorde Reidar Kvaal en utmerket militær karriere. Han steg i gradene til general og var en periode forsvarssjef for Norge.