WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Reitgjerdet asyl

Fra WikiStrinda
Revisjon per 9. feb. 2022 kl. 09:55 av Janh (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Husene ved Reitgjerdet sinnsykeasyl.
Foto: Schrøder
E Rønnings kart Brøset. 1930, ajourført 1934
Områdekart fra 1959

Reitgjerdet pleiestiftelse for spedalske ble opprettet 1.8.1861. Det ble bygget på grunnen til gårdene Søndre Reitgjerdet og Brøset gård. Et mindre jordstykke helt i det sydøstre hjørnet var en del av Angelltrøa.

Arkitekt var Heinrich Ernst Schirmer.

Doktor Anton Julius Sand var direktør fra 1874. Pasientene ble overført til Brøset gård i februar 1921 og nedlagt 22.7.1925. Gjenværende pasienter ble da overført til sykehus i Bergen.

Reitgjerdet Sinnsykeasyl ble vedtatt opprettet av Stortinget i 1919. Den første pasienten ble tatt i mot 21.3.1923. Byggeleder var Sverre S Klingenberg. Reitgjerdet sykehus ble nedlagt i sin daværende form i 1987.

Reitgjerdet ca 1865

Reitgjerdet pleiestiftelse for spedalske ca 1865. Foto: Marcus Noodt. Bildet er fra Universitetsbiblioteket i Trondheim.


Reitgjerdet luftfoto 1952. Foto: Schrøder

Til høyre i boldet ser vi direktørboligen. Foran sykehuset ser vi Reitgjerdet sykehus gartneri. I forgrunnen ser vi Lamobrakka ved Strinden teglverk.

Fra luftegården på Reitgjerdet

Pasienter knuser stein ved luftegården. Til venstre ligger kapellet.

Kilde

Se også