WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Skoleskipet Tordenskiold-2

Fra WikiStrinda
Revisjon per 28. aug. 2014 kl. 12:24 av Jan (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
Skoleskipet Tordenskjold 2
Nytt skoleskip Tordenskiold ble anskaffet i 1927 i Danmark. Dette var en tremastet bark bygget i Oscarshamn, Sverige i 1905. Det foreligger dessverre ingen opplysninger om hvordan anskaffelsen ble finansiert. Tordenskiold var i drift som skoleskip frem til andre verdenskrigs begynnelse høsten 1939. Fartøyet ble rekvirert av norsk sjømilitær myndighet og lagt ved Aunøya på Hitra som depotskip for Marinens nyopprettede flyvestasjon. Tordenskiold ble evakuert etter invasjonen og ble flyttet av tyskerne fra Aunøya til Agdenes og deretter til Trondheim og tilbakelevert til skoleskipsstyret. Tordenskiold gikk i opplag.

I 1941 ble fartøyet beordret ut av byen av tyske myndigheter og igjen utlagt ved Aunøya. I august 1942 ble Tordenskiold rekvirert av Nasjonal Samling v/ Hirdmarinen etter at skoleskipsstyret var avsatt. Fartøyet ble igjen ført til Trondheim og lagt i elven ved Verftstomta for å tjenestegjøre som skoleskip for Hirdmarinen. Her ble Tordenskiold liggende uten vedlikehold og tilsyn til etter frigjøringen.

Det gamle skoleskipsstyret overtok fartøyet som ble bortleid til Marinekommando Trøndelag som depotskip i Trondheim i juni 1945. Etter endt utleieperiode oktober 1945 var det behov for omfattende restaurerings- og reparasjonsarbeider ombord. På grunn av manglende kapasitet på verkstedplass, omfattende reparasjonsbehov, samt det faktum at Tordenskiold nå var et 55 år gammelt seilskip som var lite tjenelig som skoleskip, fant styret det mest formålstjenlig å selge fartøyet som det lå. Tordenskiold ble solgt for ombygging til fiskemelfabrikk for kr. 75.000,- i september 1946.

Det ble søkt om krigsskadeerstatning. Denne ble tilkjent og utbetalt i oktober 1947. Beløpet, kr 351.608,- ble godskrevet regnskapet 1. november 1947. Det var et sterkt ønske om å skaffe nytt skoleskip til Trøndelag og Nordland. Trondheim kommune, Trondhjems Sparebank, Rederforbundet, rederier samt andre næringsdrivende bidro med pengegaver de første årene etter krigen.


Gaster på Skoleskipet Tordenskjold 2 1908. Foto:

Kilde

  • 1.Trondheim havn
  • 2.Coppermine gallery


Eksterne lenker