WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Skylark B

Fra WikiStrinda
Revisjon per 18. sep. 2015 kl. 14:06 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Skylark B var en britisk spionsender for Secret Intelligence Service, som opererte i Trondheimsområdet under andre verdenskrig.

To radiosendere med kodenavn Skylark A og B ble i september 1940 bragt til Norge med fiskekutteren «Havlys» av Erik Welle Strand. Skylark A ble sendt til Oslo. Skylark B skulle rapportere om tyske bevegelser i Trøndelags-området. Gruppen som opererte senderen hadde tilknytning til NTH. Telegrafister var NTH-studentene Haakon Sørbye, Bjørn Arnold Rørholt, Einar Johansen, Bård Gunnar Hjelde og Olav Skeie.

Fordi senderen brukte 220 volt spenning mens elektristetsnettet i Trondheim, som et av få steder i Europa, fremdeles brukte 150 volt ble gruppen tvunget til å søke utenfor byen og koble seg til kraftledningene.For å slippe å koble seg på strømnettet bygde NTH-studentene etter en periode sin egen sender, som gikk på akkumulatorer. Disse ble ladet opp i byen og båret til sendestedet.

På grunn av en misforståelse med kodene ble det ikke opprettet forbindelse med England før 15. januar 1941. Etter dette sendte de regelmessig, vanligvis en gang i uka. Gruppen fikk blant annet i oppdrag å skaffe opplysninger om tungtvanns-produksjonen på Rjukan, som de greide å skaffe ved samarbeid med professor Leif Tronstad og hans kollega Jomar Brun. Ellers sendte de hovedsakelig opplysninger om tyske flåtebevegelser.

Sommeren 1941 var Skylark B en stund den eneste spionsenderen i virksomhet i Norge.

I august 1941 ble telegrafisten Baard Hjelde arrestert av Gestapo. Skylark B sendte enda noen ganger, delvis for at ikke en plutselig taushet fra senderen skulle bekrefte Hjeldes rolle hvis arrestasjonen skulle vise seg å være gjort på mistanke alene. I september kom det imidlertid flere arrestasjoner.

En del av Skylark B-gruppen greide å berge seg over grensen til Sverige, men flere endte sine liv i tyske konsentrasjonsleirer. Blant disse var Baard Hjelde og Anton Jacobsen, dikteren Rolf Jacobsens bror.

Radioamatørene i Trondheim satte opp en Minneplakett i Bymarka på det stedet hvor Skylark B sendte sine meldinger til London. Minneplaketten ble avduket 26. september 1988 av Haakon Sørbye.

Se også

Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker