WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Innsatte på Grini fangeleir

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Grini fengsel, Grini, på tysk Polizeihäftlingslager Grini, på Ila i Østre Bærum nordvest for Oslo, var opprinnelig planlagt og bygd som kvinnefengsel, men ble fra 1940 tatt i bruk som interneringsleir for norske offiserer og seinere krigsfangeleir av okkupasjonsmakten i Norge under andre verdenskrig.

I det første krigsåret var formålet med leiren kortvarige interneringer. Fra juni 1941 ble leiren tatt i bruk for politiske fanger politiske fanger brakt inn fra hele Norge. De første 115 fangene ble overført fra en provisorisk fangeleir på Åneby i Hakadal Fra samme år og fram til freden ble totalt 19 788 fanger registrert i leieren, av disse ble 3 402 deportert til fengsler og konsentrasjonsleirer i det nazistiske Tyskland og de tyskokkuperte områdene. På det meste satt 5 400 fanger på Grini. 600 av dem var kvinner. Ved krigens slutt var det nesten 5 500 fanger på Grini, hvorav 600 kvinner.

Det kom inn fanger fra brede lag av folket til Grini; her satt det senere Nobelprisvinnere, statsministre, professorer, vitenskapsfolk, idrettsfolk, politikere, kunstnere, kirkeledere og grenseloser som var involvert i å hjelpe flyktninger til Sverige og Storbritannia

I dag benyttes bygningene som fengsel og har navnet Ila fengsel og forvaringsanstalt.

8. mai 1996 åpnet Grini-museet på Grini.

Noen Trondhjemmere innsatt på Grini under 2. verdenskrig:

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Kristian Ottosen Nordmenn i fangenskap 1940 - 1945 (oversikt over 45 000 navn), 2004 ISBN 9788215002880


Eksterne lenker