WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Alf Julius Næss

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Tropica på hjørnet av Nordre og Dronningens gate. Foto: Jan Habberstad

Alf Julius Næss (24.3.1917-1994 i Tønsberg) var en pioner innen oppdrett av akvariefisk i Norge. Han etablerte bedriften Tropica som var ledende innen sitt slag i Norge i en årrekke. Alf Næss var sønn av smed Peder Anton Næss (21.6.1879 i Florø-) og hustru Lydia Ingeborg (17.6.1883 i Trondheim -). Søster Ester Viola Næss (16.1.1922-). Familien bodde i Elvegaten 7 i 1925.

Han gjorde barndomshobbyen til levebrød da han i 1949 startet firmaet Akvarieservice i Gautes gt 7 i Trondheim. Hele kjelleren ble benyttet til akvarier, og de 2 leilighetene i første etasje ble brukt til butikk og utstilling av fugler. Han produserte og solgte også akvarier og luftpumper.

Næss etablerte senere sin oppdrettsvirksomhet på Loholt i Strinda, like ved Bergheim Steinbrudd der Bergheim Terrasse ligger i dag. Startet med å oppdrette akvariefisk og formere vannplanter, senere kom også andre dyr og utstyr/fôr inn i sortimentet.

I 1955 utgav J. W. Cappelens Forlag det første opplaget, på 5.000 eksemplarer, av Akvarieboka med forfatter Alf J. Næss. I 1958 kom boka Våre Stuefugler og Undulatboka.

Bolig ved Tropica. Foto: Jan Habberstad

Dette huset ble oppført etter at Alf Næss sitt hus i Bjørkhaugveien ble revet.

Kilde

  • 1. Bjørn Johan Kirksæther
  • 2. Nettakvariet.no