WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Arne Fahlstrøm

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Jonas Fahlstrøm

Arne Jonas «Joma» Fahlstrøm (født 5. juli 1893 i Kristiania, død 15. april 1912 på Atlanterhavet), sønn av skuespillerne Johan Peter Broust Fahlstrøm(1867–1938) og Alma Fahlstrøm (1863–1946).

Arne Fahlstøm var skuespiller, men er mer kjent som norsk passasjer ombord på RMS «Titanic» da det forliste på sin jomfrutur. Fahlstrøm vokste opp på Slemdal i Christiania, og var eneste sønn av skuespiller, maler og teatersjef Johan Fahlstrøm og skuespillerinnen Alma Fahlstrøm. Familien var sentrale i Kristianias teaterliv og hadde blant annet drevet Fahlstrøms teater.

Etter å ha tatt artium i 1911 sendte hans foreldre ham avgårde til USA slik at han kunne utvikle sine kunstneriske talenter og studere film. Foreldrene hans spanderte turen på ham på grunn av hans gode resultater.

Arne Fahlstrøm tok fatt på en reise til USA den 3. april 1912, da han dro han forlot Christiania med «Dampskipet Oslo» (Wilson Line) og reiste til Hull i England. Senere gikk ferden til Southampton der han skulle gå ombord i RMS «Titanic». Han gikk ombord på skipet den 10. april 1912.

Ombord var han var den eneste av de 31 norske passasjerene som reiste på andre klasse. 28 av dem reiste på tredje klasse, mens familien Østby på to, reiste på første klasse. Arne Fahlstrøm den eneste av nordmennene som hadde et slags kjendisstatus. Arne Fahlstøm mistet livet under forliset til RMS «Titanic» – han var bare 18 år gammel, Om hans lik ble funnet, ble han aldri identifisert. Av de 30 norske passasjerene mistet 20 livet.

Arne Fahlstrøms foreldre var på ferie i København da de fikk høre Arne var død. Foreldrene, som nå hadde mistet sitt eneste barn kom aldri over tapet av Arne og dannet senere et fond i Arnes navn for fattige teaterartister. De testamenterte også sin formue til Redningsselskapet som oppkalte to båter etter Arne. Arne Fahlstrøm ble også nevnt i skillingsvisa om Titanics undergang.

Diktet Titanics sang er til minne om Arne Fahlstrøm.

Kilde