WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Erling Viksjø

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Viksjø

Arkitekt Erling Viksjø (født 4. juli 1910 i Trondheim, død 2. desember 1971 i Oslo) var sønn av lærer Hans Olaf Lund Viksjø og Johanna Larsson. Gift i Oslo 12/12 1936 med Christmar Ovesen, f. der 6/5 1912, datter av fanejunker Christian Ovesen og Mathilde Juliane Ingebrigtsen. Bror til Helge Viksjø.

Han er kjent for en rekke monumentalbygg, særlig i Oslo. Han var med på å prege norsk arkitektur i etterkrigstiden fram til sin død. Viksjø betraktes som en av fremste arkitektene innen norsk modernisme, og Høyblokken i regjeringskvartalet blir regnet som hans viktigste verk. Det er likevel delte meninger om hans arkitektur, og deler av hans produksjon er omstridt.

Han studerte arkitektur ved Norges Tekniske Høgskole (NTH) fram til 1935.Han var først en kortere tid assistent hos arkitekt Odd Guttormsen i Trondheim og hos arkitekt Ragnar Dahl i Oslo. Han begynte senere hos arkitekt Ove Bang. Hos Bang var det en radikal arkitekturpolitisk tenkning, og hans arkitektkontor var blant de fremste i Norge innen funksjonalismen. Viksjø var en overbevist tilhenger av denne retningen. Han deltok i arkitektkonkurransen om en ny regjeringsbygning i 1939 med prosjektet «Vestibyle», dominert av en høyblokk på 12 etasjer. Han ble kåret til en av fire vinnere, men prosjektet ble skrinlagt som følge av andre verdenskrig. Etter krigen nedsatte staten en komité til å velge hvilket av utkastene som skulle realiseres, og Viksjø fikk oppdraget.

H-blokka i Regjeringskvartalet

Under andre verdenskrig ledet han Bangs arkitektkontor etter Bangs død i 1942. Fra 20. april 1944 og resten av krigen satt Viksjø på Grini fangeleir. Etter krigen startet han sitt eget arkitektkontor, og vinnerutkastet til regjeringsbygningen ble hans første store oppdrag. Det ble justert flere ganger, bl. a. fordi det bevaringsverdige Empirekvartalet opptok det meste av tomten. Etter en langvarig og opphetet vernedebatt ble en redusert høyblokk oppført i årene 1955-58, og den gamle bebyggelsen revet. «Y-blokken» nord for høyblokken på et «lokk» over Arne Garborgs plass inngikk i Viksjøs utbyggingsplan, men ble ikke oppført før i 1969-70.

Han blev tildelt "Betongtavlen" 1961 for Bakkehaugen kirke og 1963 for Tromsøbroen.

H-blokka under restaurering i 2021. Y-blokka revet samme år

Kilde

  • 1. Hallvard Trohhaug. Store Norske leksikon
  • 2. Helge Heiberg. Norsk biografisk leksikon, Bind XVIII s 58
  • 3. Wikipedia

Eksterne lenker