WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Favn

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Favn er en gammel enhet for lengdemål som har blitt benyttet mange steder i verden. Under unionen med Danmark tilsvarte en favn ca. 188 cm (3 alen, 6 fot eller 72 tommer) i Norge, men den egentlige lengden varierte til ulike tider. Om vi fortsatt hadde brukt favn som lengdemål i Norge ville den i dag ha utgjort 182,88 cm (basert på engelske tommer som vi nå bruker, 2,54 cm). Favnen forsvant imidlertid egentlig da metersystemet ble innført i 1887.


Favn brukes også til å måle volum med, spesielt ved salg av trevirke som brensel. Man skiller da mellom meterfavn (også kalt småfavn, vanlig favn eller bare favn) og storfavn. Det går 5 meterfavner på en storfavn.

  • Meterfavn er lik 2 m × 2 m × 0,6 m = 2,4 m³ eller 4 m × 1 m × 0,6 m = 2,4 m³
  • Storfavn er lik 2 m × 2 m × 3 m = 12 m³


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Favn» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.