WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Johannes Finne Rosenvinge

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Johannes Finne Rosenvinge
Maleri av Johannes Finne Rosenvinge
Maleri av Johannes Finne Rosenvinge
Maler Johannes Finne Rosenvinge, (7.6.1804 i Trondhjem - 12.6.1827 i København) var sønn av kaptein og brukseier Jørgen Coldevin Rosenvinge og Mette Margrethe Finne. Ugift. Bror til Abraham Bredahl Rosenvinge. Vokste opp på Bakke gård.

Johannes Rosenvinge tilhørte en slektkrets med gammel tradisjon og sterke kulturelle interesser. Han viste tidlig avgjorte anlegg for tegning og maling og fikk følge sin hug til en skolert kunstnerisk utdannelse på disse områder. Som unggutt blev han elev av maleren Jacob Petersen. Denne kom hjem fra Kunstakademiet i Kjøbenhavn i 1816, oprettet en tegneskole i Trondheim og var samtidig tegnelærer ved byens Borgerlige Realskole. Under veiledning av denne sin første lærer begynte Rosenvunge å male i olje, pastell eller gouache, som avløste den foregaende malergenerasjons "Prospecter", landskapelige fremstillinger med mer er mindre staffasje i akvarellerte tegninger.

Efter avsluttet undervisning hjemme reiste Rosenvinge til Akademiet i Kjøbenhavn, men døde der efter et par års ophold, bare tre og tyve år gammel. Han rakk ikke helt å utforme sin personlige stil, og det var ikke meget han fikk innfri av sine gode løfter han gav som kunstner. For den unge norske malergenerasjon var hans tidlige bortgang et tap.

Hans far alt sønnen etterlot seg av skisser, tegninger, akvareller, gouacher, malerier og litografier.

Rosenvinges efterlatte arbeider skal ifølge testamentarisk bestemmelse bevares samlet i familien, sammen med den store samling malte portretter fra slekten Coldevin- Roenvinge. Samlingene ble senere oppbevart av Arthur Fredrik Rosenvinge Rode‎, og fra fra 1940 deponert i Det kgl. Norske Videnskabers Selskabs kulturhistoriske avdeling til 1976 da William Rode overtok.

En rekke arbeider av Rosenvinge, portretter i sort og hvitt eller byprospekter i pastell, i en sjelden nennsom og soignert utførelse, har tillike stor personal- og lokalhistorisk verdi og interesse.

Malerisamlingen etter Johannes Finne Rosenvinge var utlyst for salg høsten 2012.

Domkirken i Trondhjem 1820. Maleri av Johannes Finne Rosenvinge

Domkirken i Trondhjem 1820. Malt av Johannes Finne Rosenvinge

Kilde

  • 1. Olaus Schmidt. Norsk Biografisk leksikon, bd. .., 1949
  • 2. Artikkel i Adresseavisen 8.4.2017

Eksterne lenker