WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Constantius Flood

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Constantius Flood
Constantius Flood (født 1837 i Porsgrunn, død 1908 i Kristiania) var en norsk forfatter, sjømann og bonde, særlig kjent for sine sjøfortellinger og sine historiske skildringer.

Constantius Flood var sønn av kjøpmann Paulus Mathias Fredericus Flood og Inger Charlotte Bruun i Porsgrunn. Han ble sendt til sjøs allerede som 11-åring, og gikk senere på sjømannsskolen, men en øyensykdom gjorde at han måtte finne seg et annet yrke. Flood livnærte seg som bonde først i Holtålen og deretter i Vanse på Lista, men slo seg etter hvert ned i Kristiania, der han virket som forfatter.

Constantius Flood debuterte med to teaterstykker på Trondhjems Theater, Saxe Viks Døtre alt i 1863 og Danmarks Døtre året etter. Fra midt i 1870-årene av kom det nærmest årvisst bøker fra Constantius Floods hånd, de fleste befant seg innenfor en populær sjanger. Temaene hentet han gjerne fra kystkulturen og/eller fra historiske begivenheter; ikke minst Napoleonskrigene opptok ham.

Constantius Flood skrev om Peter Wessel Tordenskiolds barndomshjem i jubileumsboken Trondhjem i Fortid og Nutid 997-1897.

Flere av Floods bøker nøt stor popularitet i samtiden, og flere av dem kom i stadig nye opplag. En rekke av sjøfortellingene ble utgitt på nytt under andre verdenskrig av NS-forlaget Blix forlag.

I perioden 1883-1886 var Flood redaktør av Ny illustreret Tidende. Han var medstifter av Norsk Sømandsblad i 1886 og av Den norske Forfatterforening i 1893.

Constantius Flood var først gift med Hanna Olina Bachke (1834–1883); de hadde seks barn sammen. Han giftet seg i 1899 med Helene («Helen») Hendriette Torstensen (1871–1950) og de hadde et barn sammen.

Se også

Bergmester Anton Sophus Bachkes slekt

Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker